Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš co ochutnáš...

Volavka popelavá

11. května 2008 v 19:46 |  Přírodopisné projekty
Volavka popelavá
(Ardea cinerea)
Patří do řádu brodivých ptáků. Váží přibližně 1 až 2 kila. Má velké, baculaté tělo, dlouhý krk a silný zobák. Dlouhé nohy jí jsou prospěšné při brodění v mělkých vodách, kde loví ryby a obojživelníky. Volavka popelavá je nejrozšířenějším druhem volavky u nás i v celé Evropě. Vyskytuje se ve všech typech sladkovodních prostředí, od rákosin po jezera. Při letu pomalu mává křídly, která vydávají zvláštní svištivý zvuk. Páry jsou si celoživotně věrni a žijí spolu. Staví si hnízdo, které je často na vysokém stromě, ale někdy i na zemi, staví si ho společně samec i samice. Samice obvykle klade 3-5 vajec. K lovu potravy používá volavka především svůj ostrý zrak. Malé rybky pojídá většinou vcelku, větší si odnáší na souš. Ale jsou dokonce i případy, kdy volavka uloví příliš velkou rybu a zadáví se jí, tedy doslova naplní přísloví "Vzít si příliš velké sousto".
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Líbí se vám tento blog ?

ano, moc 74% (37)
no nic moc 18% (9)
horor 8% (4)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

BYE...BYe...Bye...bye